Burak’sız 12 yıl – Aydınlanma olmadan 12 yıl

Anma mitingi | 6 Nisan 2024 Cumartesi | Saat 15:00 | Burak Bektaş ANITI | Rudower Straße / Möwenweg | Berlin-Neukölln


“Anmak isteyenler aydınlatmalı”.

Burak Bektaş, 4 Nisan 2012’yi 5 Nisan 2012’ye bağlayan gece Berlin-Neukölln’deki Britz hastanesinin karşısında silahlı saldırıda katledildi. Cinayet 12 yıldır aydınlatılamadı. 12 yıl sonra hala soruyoruz: Cinayetin nedeni ırkçılık mıydı? Burak’ın ailesi ve arkadaşlarıyla Burak’ın katlediliş yıldönümünü 6 Nisan, saat 15:00’te Burak’ı anmak istiyor ve hepinizi bize katılmaya davet ediyoruz.

Aile, arkadaşları ve dayanışmacılar 12 yıldır olayın aydınlatılması ve kesinlik kazanması için mücadele ediyor: “Cevaplanmamış pek çok soru. Birçok soru işareti var. Böyle bir cinayeti hak etmedik. Kimse bunu hak etmiyor. Sorumlu makamlardan oğlumun katilini istiyorum” diyor. Burak’ın annesi Melek Bektaş.

Geçtiğimiz günlerde Berlin LKA’da aşırı sağcı suçlarla ilgili 387 dosyanın işleme konulmadığı ortaya çıktı. Şu anda iç soruşturma altında olan baş komiser aynı zamanda Burak Bektaş davasında esas cinayet soruşturmacısıydı. Melek Bektaş soruyor: “Bu komiser, devletin bir temsilcisi olarak hangi vicdanla gözlerimin içine bakıp, “Bayan Bektaş, ben sizi çok iyi anlıyorum. Biz her taşın altına bakıyoruz” diyebilyor.

Burak’ın katledilmesi ve Neukölln’deki bir dizi aşırı sağcı suçla ilgili soruşturmaya ilişkin cevaplanmamış birçok soru, 2022’den bu yana bir Meclis Araştırma Komisyonunun konusudur. Bu Araştırma Komisyonu için uzun süredir çağrıda bulunuyoruz. Ancak şu ana kadar elde edilen sonuçlar hiç de tatmin edici değil: Yetkili makamlardan dikkat çekici sayıda tanık, önemli soruları yanıtlamaktan sistematik olarak kaçınıyor. Örneğin, ilgili olguları “hatırlayamıyorlar” ya da ifade vermeye yetkili değiller. AfD’nin heyet üyeliği bir dayatma ve mağdurlar için bir dayatmadır.

Burak cinayeti dosyası Nisan ayı ortasından itibaren Meclis Araştırma Komisyonu tarafından ele alınacaktır. Araştırma Komisyonunu eleştirel bir gözle izleyecek ve takip edeceğiz. Lütfen Berlin Meclis Araştırma Komisyon toplantılarına katılın. Öncesinde mitinglerimize gelin ve eleştirel bir kamusal alan yaratmak için bize destek olun. Burak’ın katili adalet önüne çıkarılancıya kadar ve soruşturmanın neden bu kadar uzun sürdüğü açıklığa kavuşturuluncaya kadar! rahat vermeyaceğimizi açıkça ortaya koyuyoruz! Birlikte kamusal baskılara devam edeceyiz açıklıyoruz!

Susmak yok. Mücadele var! Burak’ın anısına.